Kun je iets meer vertellen over het concept ‘trainen’ van je seksualiteit?

In onze cultuur hebben we geleerd hoe we in opleiding en werk moeten groeien, presteren en ontwikkelen. Maar we hebben niet geleerd hoe we als mens, als man (of als vrouw) moeten groeien, ontwikkelen en presteren. Daardoor zijn we gaan geloven, dat ‘wat we zijn’ en ‘waar we zijn’, als mens, een soort gegeven is. Iets wat ons een soort van overkomt.

De interne alchemisten uit het antieke China wisten echter beter (net als veel andere culturen en tradities). Het is juist heel goed mogelijk om je menselijkheid gestalte te geven. Wonderlijk genoeg door middel van het trainen van je seksualiteit. Het gevolg is namelijk dat je vitaler, meer weldenkend, emotioneel meer in balans, seksueel veiliger voor jezelf en anderen wordt. Je authenticiteit komt tot bloei.

‘Trainen’ (hoe de taoïsten het in alle eenvoud noemden) is niet moeilijk. Iedereen kan het. En iedereen zal er ook plezier en voordelen uit halen. Maar het is moeilijk, als westerse man, om te geloven dat je überhaupt kúnt ‘trainen’. Dat heeft jammer genoeg op veel mannen een enigszins verlammend effect, het besef dat je kunt ‘trainen’ en je mogelijkheden als man, als mens, kunt laten toenemen. Er is eigenlijk maar één oplossing voor dit verlammende effect. Dat is het aloude: een reis van duizend dagen begint met de eerste stap. Met andere woorden. Gewoon beginnen. Wil je de seksuele kungfu beheersen en denk je: dit leer ik nooit? Begin weer bij les 1. En dan weer met de oefeningen aan de gang. Je zult merken dat het makkelijker is dan je denkt. Het geheim is: rustig aan, maar nooit meer ophouden met trainen.