Ik word moe van het trainen. Kan dat?

Ja en nee. Het moe voelen komt in het begin van de training vaak voor, bij zowel mannen als vrouwen. Toch word je niet moe van de oefening. Je ontdekt domweg hoe moe je eigenlijk bent. Dat komt doordat je dieper in voelbewustzijn raakt en wat je een laag dieper in je systeem aantreft is bij iedereen anders. Meerstal is de conclusie: moe en gestressed. Dat kun je als een negatieve bijwerking van de training ervaren, maar of dat zo is? Het waarnemen van vermoeidheid in het lichaam kan confronterend zijn, het is tegelijkertijd de enige weg naar herstel. Via het trainen van het meervoudig orgasme bouw je aan een superieure vitaliteit, maar het vergt soms – lees: bijna altijd – wat innerlijk opruimwerk om daar te komen.
Moe zijn vraagt uiteraard om rust. Tegelijkertijd definiëren de taoïsten twee vormen van uitputting: slaapschuld en burn-out. Beide vormen vragen om een andere remedie. Slaapschuld los je gefaseerd in (middagdutjes). Maar burn-out los je niet zomaar op door wat extra te slapen. Volgens de taoïsten is je accu leeg. De motor kan het prima doen (fysieke gesteldheid), ook genoeg benzine in je tank (je eet gezond), maar er is geen vonk om de machine in beweging te krijgen. Goed nieuws: met het meervoudig orgasme laadt je nu precies die accu op waar de taoïsten het over hebben.
Geen zorgen dus, je zit helemaal op het goede spoor. Train rustig door en zorg goed voor jezelf. Je zult vanzelf merken dat de vonk in je ogen begint terug te komen. En dat je je na het oefenen vitaler voelt dan anders.