Ik heb relatieproblemen. Laat ik de training even rusten?

Dat is volgens de taoïsten de omgekeerde wereld. Hoe vitaler en gezonder je bent, hoe effectiever je kunt bouwen aan een gezonde relatie. Wie zijn seksualiteit traint heeft meer energie, is onafhankelijker en maakt wijzere beslissingen. Je bent sneller boven Jan.
Het is wijs om je eigen training, juist in moeilijke tijden, vol te houden. In feite heeft het zelfs prioriteit. Je motor moet nu niet afslaan. Eenmaal in de greppel moet je extra gas geven om eruit te komen.
Natuurlijk grijpt het leven soms in. Je vergeet je training of er is tijdelijk écht geen ruimte. Maar zodra de kans zich voordoet: start de motor opnieuw. Train je seksualiteit.
Het meervoudig orgasme helpt ook de omgang met intimiteit te verbeteren. Je bloeit open, wordt zachter, kijkt met meer compassie naar problemen en patronen. Daardoor overwin je ze makkelijker. Ook als de relatie niet bestendig blijkt, kun je de knoop sneller doorhakken.
Het advies van de taoïsten is altijd: train het meervoudig orgasme en je blijf je seksueel ontwikkelen. Hierdoor ben je zelfstandiger en kun je vrijer – lees: zonder seksuele dwang – op zoek naar een nieuwe partner. Of je blijft een tijdje alleen. Prima, want je seksualiteit lijdt er niet onder.
Wanneer twee partners uit elkaar gaan, spreek je uiteraard ook over rouw. Uiteraard moet er voor die rouw gezonde ruimte zijn. Desondanks zou een taoïst zijn training niet (lang) loslaten. Hij zal gezond en intens willen rouwen.