De seksuele energie stijgt naar mijn hoofd

Dat is niet de bedoeling, maar het is helaas niet helemaal te vermijden. Je wilt de seksuele energie juist laag in het lichaam houden. Kennelijk glipt er tijdens het oefenen toch energie – voorlangs of achterlangs – omhoog. Simpelweg omdat je nog ongetraind bent. Het gaat om een tijdelijk effect dat zal verdwijnen wanneer je blijft trainen.

Waar je op kunt letten: doe de oefening uiterst kalm. Besteedt extra aandacht aan het onthaasten voordat je begint. Met name ‘in je hoofd zitten’ ofwel: veel malende gedachten hebben, veel nadenken of overpeinzen, trekken de seksuele energie omhoog. Train de oefening van de Zachte Kracht (voorspel) nog een paar keer, om een ontspannen staat van zijn te pakken te krijgen. Besteed ook extra tijd aan het doen van de heiligbeenpomp en leg de handen na afloop wat langer op de buik. Probeer te voelen – niet denken – dat de seksuele energie in de buikholte stroomt.

Je kunt ook ‘brushing’ gebruiken (Chi Kungs). Strijk zachtjes met de handen naar beneden langs je lichaam. Van je gezicht voorlangs richting de buik. Je borstelt de seksuele energie als het ware naar beneden. Focus je op je handen wanneer je dit doet.