Als ik een week de oefeningen uit deel 1 doe (heiligbeenpomp) voel ik me vredig en vol energie. Als ik na zo’n (fijne) week weer ‘gewoon’ klaarkom met een zaadlozing, voel ik me daarna leeg en depressief. Kan ik al experimenteren met minder ejaculeren?

Ja, je kunt hier langzaam op ingrijpen. De reden waarom we ‘verander niets aan je huidige omgang met seksualiteit’ adviseren is omdat we niet willen dat mensen te snel hun seksuele patronen veranderen.
Het aan de slag gaan met de oefeningen, technieken en ervaringen van het meervoudig orgasme is voor heel veel mannen best een heftige toestand. Het – te snel – overboord zetten van wat je tot op heden veel plezier heeft opgeleverd, maakt het nog ingewikkelder. Door in eerste instantie vast te houden aan je eigen patronen, is de weerstand om met transformatieseksualiteit te gaan oefenen en trainen minder groot. Ook voorkomt het dat mannen gaan ‘oefenen’ op hun partner – wat vrijwel altijd schadelijk is voor de relatie en zelfs gezondheid van de partner.
Maar uit wat je beschrijft, blijkt dat je op de goede weg bent. Je begint te voelen dat het oude vertrouwde orgasme niet perse de enige oplossing is om met je seksuele energie te leren dealen. In jouw geval zou ik je aanraden om, langzaam maar zeker, te gaan kijken of je met wat minder zaadlozingen toekan. Voel je daarbij uitgenodigd om vragen te blijven stellen!